Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Mobile filter

Pokaż Filtry

Ukryj Filtry

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Choć brandy i koniak mają podobny smak i aromat oraz szczycą się francuskim pochodzeniem, są to jednak dwa różne mocne i wytrawne napoje alkoholowe. 

 

Koniak i brandy to trunki idealne dla koneserów mocnych i wytrawnych alkoholi.

Brandy a koniak – czym się różnią?

 

Pierwszy ma moc od 35 do 60% i jest destylatem bazującym na winie gronowym lub owocowym pozyskiwanym z jabłek, gruszek, śliwek, czereśni lub wiśni. Ze względu na region pochodzenia można wyróżnić kilka odmian brandy: armaniak, kalwados, kirsch, śliwowica, grappa i koniak. Koniak jest trunkiem wytwarzanym wyłącznie we francuskiej miejscowości Cognac. Proces jego produkcji przebiega zgodnie z tradycyjną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie receptury, co sprawia, że jest bardziej prestiżowy.

 

Jak serwować brandy i koniak?

 

Koniak i brandy najlepiej smakują serwowane w temperaturze pokojowej i degustowane powoli, małymi łykami, dzięki którym można odkryć każdą nutę smakową. Trunki te podaje się w specjalnie przeznaczonych do tego celu kieliszkach typu snifter, zwanych także koniakówkami. Wyśmienicie smakują solo, z dodatkiem odrobiny wody lub ze szczyptą cynamonu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium