

Cena
-
od
do

Pokaż Filtry
Ukryj Filtry


Choć brandy i koniak mają podobny smak i aromat oraz szczycą się francuskim pochodzeniem, są to jednak dwa różne mocne i wytrawne napoje alkoholowe.
Koniak i brandy to trunki idealne dla koneserów mocnych i wytrawnych alkoholi.
Brandy a koniak – czym się różnią?
Pierwszy ma moc od 35 do 60% i jest destylatem bazującym na winie gronowym lub owocowym pozyskiwanym z jabłek, gruszek, śliwek, czereśni lub wiśni. Ze względu na region pochodzenia można wyróżnić kilka odmian brandy: armaniak, kalwados, kirsch, śliwowica, grappa i koniak. Koniak jest trunkiem wytwarzanym wyłącznie we francuskiej miejscowości Cognac. Proces jego produkcji przebiega zgodnie z tradycyjną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie receptury, co sprawia, że jest bardziej prestiżowy.
Jak serwować brandy i koniak?
Koniak i brandy najlepiej smakują serwowane w temperaturze pokojowej i degustowane powoli, małymi łykami, dzięki którym można odkryć każdą nutę smakową. Trunki te podaje się w specjalnie przeznaczonych do tego celu kieliszkach typu snifter, zwanych także koniakówkami. Wyśmienicie smakują solo, z dodatkiem odrobiny wody lub ze szczyptą cynamonu.