

Cena
-
od
do

Pokaż Filtry
Ukryj Filtry


Miód pitny to napój alkoholowy uzyskiwany z miodu (najczęściej lipowego) rozcieńczonego wodą. Zawiera od 9 do 18% alkoholu i zależnie od stopnia rozcieńczenia wyróżnia się 4 rodzaje miodu pitnego: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.
Miód pitny to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Miody pitne online znajdziesz w Deli2!
Rodzaje miodów pitnych
Półtoraki to miody najbardziej szlachetne – nazywane królewskimi. Dojrzewają od 8 do 10 lat. Są bardzo słodkie i najmocniejsze. Dwójniaki dojrzewają krócej (ok. 5 lat). Są umiarkowanie słodkie, a ich smak często wzbogacają dodatki przypraw korzennych, ziół i soków owocowych. Ten typ miodu przypadnie do gustu znawcom miodów pitnych i tym, którzy swoją przygodę z takimi alkoholami dopiero zaczynają. Trójniaki to miody słodkie o wyrafinowanym smaku i mocy od 12% do 15% zawartości alkoholu. Najlepiej smakują lekko schłodzone. Najbardziej wytrawny ze wszystkich rodzajów miodów pitnych jest czwórniak. Leżakuje około roku i doskonale podkreśla smak dań z ryb i drobiu. To trunek, który doceniają koneserzy win wytrawnych i półwytrawnych.