

Cena
-
od
do

Pokaż Filtry
Ukryj Filtry


Piwa sour mają kwaśno-cierpki smak, niską gorycz i gwarantują potężną dawkę orzeźwienia. Często są wzbogacane dodatkiem soków owocowych, np. z malin lub mango, które dodatkowo podkręcają wrażenia podczas degustacji. Są produktem górnej lub spontanicznej fermentacji i można wskazać kilka stylów piw kwaśnych:
Kwaśne piwo sour to idealna opcja na letnie orzeźwienie. W Deli2 znajdziesz bogaty wybór kwaśnych piw o różnej zawartości alkoholu.
- American wild ale – do ich produkcji wykorzystywane są dzikie drożdże i specjalne kultury bakterii. Piwo jest fermentowane w różnego typu kadziach;
- Berliner weisse – lekkie o mocy ok. 3%. Często podawane z syropami smakowymi, które neutralizują cierpki posmak;
- Flanders red ale – trunek fermentowany zwykłymi drożdżami piwowarskimi i przechowywany w dębowych beczkach. Ma ciekawą strukturę i czerwony kolor;
- Gose – piwo górnej fermentacji. Wzbogacone dodatkiem kolendry siewnej i soli;
- Lambic – produkt fermentacji spontanicznej. Rześkie i często fermentowane z owocami.
Piwa sour najlepiej smakują schłodzone i serwowane w szkle. Warto podawać je w pokalach – naczyniach przypominających kielich – które uwydatniają walory wizualne i czapę białej piany.