Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Mobile filter

Pokaż Filtry

Ukryj Filtry

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Piwa sour mają kwaśno-cierpki smak, niską gorycz i gwarantują potężną dawkę orzeźwienia. Często są wzbogacane dodatkiem soków owocowych, np. z malin lub mango, które dodatkowo podkręcają wrażenia podczas degustacji. Są produktem górnej lub spontanicznej fermentacji i można wskazać kilka stylów piw kwaśnych:

 

Kwaśne piwo sour to idealna opcja na letnie orzeźwienie. W Deli2 znajdziesz bogaty wybór kwaśnych piw o różnej zawartości alkoholu.

  • American wild ale – do ich produkcji wykorzystywane są dzikie drożdże i specjalne kultury bakterii. Piwo jest fermentowane w różnego typu kadziach;
  • Berliner weisse – lekkie o mocy ok. 3%. Często podawane z syropami smakowymi, które neutralizują cierpki posmak; 
  • Flanders red ale – trunek fermentowany zwykłymi drożdżami piwowarskimi i przechowywany w dębowych beczkach. Ma ciekawą strukturę i czerwony kolor;
  • Gose – piwo górnej fermentacji. Wzbogacone dodatkiem kolendry siewnej i soli;
  • Lambic – produkt fermentacji spontanicznej. Rześkie i często fermentowane z owocami.

 

Piwa sour najlepiej smakują schłodzone i serwowane w szkle. Warto podawać je w pokalach – naczyniach przypominających kielich – które uwydatniają walory wizualne i czapę białej piany.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium