

Cena
-
od
do

Pokaż Filtry
Ukryj Filtry


Szampan to pełna elegancji i szyku odmiana wina musującego. Najczęściej ma kolor biały, różowy lub czerwony i występuje w różnych wariantach smakowych – od słodkich, po wytrawne. W sprzedaży dostępne są jednak rozmaite wariacje na temat szampana, dzięki którym pojawia się szampan brokatowy, niebieski, srebrny, a nawet zielony.
Efekt wystrzału i bąbelki to nieodzowny element każdej uroczystości – symbol świętowania sukcesów, rozpoczęcia Nowego Roku oraz okazja do wznoszenia toastów podczas przyjęć weselnych, spotkań biznesowych i kolacji rocznicowych.
Jak serwować szampana?
Szampana podaje się przede wszystkim jako aperitif oraz dodatek do deserów i niektórych dań głównych kuchni francuskiej. Najlepiej smakuje schłodzony do temperatury 6-8 stopni, jednak nie przez wstawienie do lodówki, ale włożenie butelki na 20 minut do wody z lodem.
Czym wyróżnia się prawdziwy szampan?
Prawdziwy szampan jest produkowany co najmniej od XIII wieku. Powstaje w regionie Szampanii we Francji wyłącznie ze szczepów Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Ma zadrutowany korek z drewna korkowego i dosyć krótki czas przydatności.