0%

Najlepsze buraczki zasmażane to te, które jadło się na niedzielnym obiedzie u ukochanej babci. Pamiętasz jeszcze ich wyjątkowy, aksamitny smak? To klasyczny dodatek, który króluje na naszych stołach od pokoleń.

Do tego, że buraki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Mają wiele składników odżywczych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zawierają dużo minerałów takich jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Są też doskonałym źródłem witamin: A, C, E i K, jak również tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz kwasu foliowego. Zwiększają również produkcję krwi, wzmacniają układ krążenia, zapobiegają anemii oraz pomagają w leczeniu białaczki. Co ważne obniżają również cholesterol.

 

Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. 

 

Składniki:

 

buraczki

 

Przepis:

Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i trzemy na tarce - na większych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę tworząc zasmażkę. Do powstałej zasmażki dodajemy buraczki i mieszamy. Doprawiamy cytryną, solą i cukrem.

Buraczki zasmażane kojarzą się głównie jako dodatek do typowego polskiego dania: mielonego z ziemniaczkami i koperkiem. Jednak pasują one do wielu dań. Między innymi możesz je wykorzystać do kupionych u nas słoików z daniami Adama Gesslera, takimi jak kaczka konfit, czy noga z gęsi…

Smacznego!