Produkt dodany do koszyka
- Strona główna
- Blog
- Przepisy
- BURACZKI ZASMAŻANE - PYSZNY DODATEK DO TRADYCYJNEGO POLSKIEGO OBIADU
BURACZKI ZASMAŻANE - PYSZNY DODATEK DO TRADYCYJNEGO POLSKIEGO OBIADU
Najlepsze buraczki zasmażane to te, które jadło się na niedzielnym obiedzie u ukochanej babci. Pamiętasz jeszcze ich wyjątkowy, aksamitny smak? To klasyczny dodatek, który króluje na naszych stołach od pokoleń.
Do tego, że buraki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Mają wiele składników odżywczych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zawierają dużo minerałów takich jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Są też doskonałym źródłem witamin: A, C, E i K, jak również tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz kwasu foliowego. Zwiększają również produkcję krwi, wzmacniają układ krążenia, zapobiegają anemii oraz pomagają w leczeniu białaczki. Co ważne obniżają również cholesterol.
Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie jest bajecznie proste.
Składniki:
-
1,5kg buraków
- sok ½ cytryny
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przepis:
Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i trzemy na tarce - na większych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę tworząc zasmażkę. Do powstałej zasmażki dodajemy buraczki i mieszamy. Doprawiamy cytryną, solą i cukrem.
Buraczki zasmażane kojarzą się głównie jako dodatek do typowego polskiego dania: mielonego z ziemniaczkami i koperkiem. Jednak pasują one do wielu dań. Między innymi możesz je wykorzystać do kupionych u nas słoików z daniami Adama Gesslera, takimi jak kaczka konfit, czy noga z gęsi…
Smacznego!
0 Comment(s)
Kategorie
- Ciekawostki (8)
- Przepisy (14)
- Produkty (3)
- Mięso (3)
- Alkohole (1)
- Nabiał i jaja (1)
- PORADY (1)
- Porady (7)
- Napoje (0)
Recent Posts
Sierpień 13, 2022
KAWIOR NA CHMURCE Z RICOTTY I ŁOSOSIA
Sierpień 10, 2022
JAK SMAKOWAĆ KAWIOR?
Sierpień 07, 2022
JAK PRZYRZĄDZIĆ SWOJSKI STÓŁ?
Sierpień 06, 2022
JAK PRZECHOWYWAĆ WĘDLINY?
Sierpień 05, 2022
POMYSŁ NA LUNCH BOX
Archiwizuj
Tagi
wędliny
lunchbox
grill
kiełbasa
luksusowe danie
kawior
przystawka
ikra
kawa
herbata
napoje
ośmiorniczki
owoce morza
oliwa z oliwek
ośmiorniczki baby
wykwintne danie
łatwy przepis
kolacja dla dwojga
trufla
makaron
tagliatelle
ekskluzywne danie
świeże trufle
kuchnia włoska
oliwa truflowa
parmezan
sól truflowa
savoir-vivre
ryby
kolacja
przyjęcie
sztućce
jak jeść rybę
sztućce do ryb
kalafior
baleron
śmietana
pietruszka
danie pieczone
zapiekany kalafior
boczek
sałatka
lekka kolacja
szpinak
kaszanka
gruszka
jabłko
chrzan
cebula
wieprzowina