0%

Dorada rzadko króluje na naszych stołach. To błąd. Jest niezwykle delikatną rybą, a oprócz walorów smakowych, ma również te prozdrowotne. Co więcej niezwykle łatwo się ją filetuje, co sprawia, że jej przygotowanie jest niezwykle przyjemne i szybkie. Idealnie smakuje zarówno w dodatkiem owoców, jak i rozmaitych mieszanek ziół.

 

dorada

 

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

- 3 świeże dorady

- 3 pomarańcze

- 2 cytryny

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżka ziarenek kolendry

- ½ łyżeczki płatków chili

- 1 łyżka świeżo tartego imbiru

- ½ łyżeczki mielonego kminku

- kilka listków świeżej mięty

- sól

- pieprz

- 4 łyżki masła

- oliwa z oliwek

 

Dodatkowo będziemy potrzebować folii aluminiowej i moździeża.

 

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Wypatroszone dorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nasiona kolendry miażdżymy w moździerzu i mieszamy z płatkami chilli, odrobiną soli, pieprzu i i kminku. Dodajemy odrobinę oliwy. Mieszanką nacieramy rybę. Dwie pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy a następnie kroimy w ósemki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, mieszamy owoce wraz z czosnkiem i pociętymi gałązkami rozmarynu oraz startym imbirem. Środek ryb napełniamy powstałym owocowo-ziołowym farszem. Na każdej doradzie kładziemy po łyżce masła.  Nadmiar owoców kładziemy na wierzchu ryb, a ryby zawijamy w sreberko. Pieczemy 20 minut. Przed podaniem odwijamy sreberko, skrapiamy sokiem ze świeżej pomarańczy i posypujemy listkami mięty.

 

Najlepiej smakuje ze schłodzonym białym winem.