Produkt dodany do koszyka
- Strona główna
- Blog
- Przepisy
- Dorada pieczona w cytrusach
Dorada rzadko króluje na naszych stołach. To błąd. Jest niezwykle delikatną rybą, a oprócz walorów smakowych, ma również te prozdrowotne. Co więcej niezwykle łatwo się ją filetuje, co sprawia, że jej przygotowanie jest niezwykle przyjemne i szybkie. Idealnie smakuje zarówno w dodatkiem owoców, jak i rozmaitych mieszanek ziół.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 3 świeże dorady
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziarenek kolendry
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- 4 łyżki masła
Dodatkowo będziemy potrzebować folii aluminiowej i moździeża.
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Wypatroszone dorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nasiona kolendry miażdżymy w moździerzu i mieszamy z płatkami chilli, odrobiną soli, pieprzu i i kminku. Dodajemy odrobinę oliwy. Mieszanką nacieramy rybę. Dwie pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy a następnie kroimy w ósemki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, mieszamy owoce wraz z czosnkiem i pociętymi gałązkami rozmarynu oraz startym imbirem. Środek ryb napełniamy powstałym owocowo-ziołowym farszem. Na każdej doradzie kładziemy po łyżce masła. Nadmiar owoców kładziemy na wierzchu ryb, a ryby zawijamy w sreberko. Pieczemy 20 minut. Przed podaniem odwijamy sreberko, skrapiamy sokiem ze świeżej pomarańczy i posypujemy listkami mięty.
Najlepiej smakuje ze schłodzonym białym winem.
Kategorie
- Ciekawostki (8)
- Przepisy (14)
- Produkty (3)
- Mięso (3)
- Alkohole (1)
- Nabiał i jaja (1)
- PORADY (1)
- Porady (7)
- Napoje (0)
Recent Posts
Sierpień 13, 2022
KAWIOR NA CHMURCE Z RICOTTY I ŁOSOSIA
Sierpień 10, 2022
JAK SMAKOWAĆ KAWIOR?
Sierpień 07, 2022
JAK PRZYRZĄDZIĆ SWOJSKI STÓŁ?
Sierpień 06, 2022
JAK PRZECHOWYWAĆ WĘDLINY?
Sierpień 05, 2022
POMYSŁ NA LUNCH BOX
Archiwizuj
Tagi
wędliny
lunchbox
grill
kiełbasa
luksusowe danie
kawior
przystawka
ikra
kawa
herbata
napoje
ośmiorniczki
owoce morza
oliwa z oliwek
ośmiorniczki baby
wykwintne danie
łatwy przepis
kolacja dla dwojga
trufla
makaron
tagliatelle
ekskluzywne danie
świeże trufle
kuchnia włoska
oliwa truflowa
parmezan
sól truflowa
savoir-vivre
ryby
kolacja
przyjęcie
sztućce
jak jeść rybę
sztućce do ryb
kalafior
baleron
śmietana
pietruszka
danie pieczone
zapiekany kalafior
boczek
sałatka
lekka kolacja
szpinak
kaszanka
gruszka
jabłko
chrzan
cebula
wieprzowina