0%

Baleron dość często gości  na polskich stołach. Najczęściej serwujemy go  na kanapkach lub jako składnik swojskich desek z przekąskami regionalnymi. Ale ten może być również składnikiem wielu potraw. Wyśmienicie smakuje na przykład pizza z baleronem, czy  spaghetti a’la carbonara gdzie wykorzystywany jest  jako zastępstwo boczku. Można też go wkroić do tradycyjnej sałatki ziemniaczanej i zaserwować podczas grillowej biesiady. 

Bardzo dobrze smakuje z żurawiną czy chrzanem. 

Przepisy na dania z baleronem mogą zaciekawić nawet najbardziej ambitnego amatora gotowania. Przepisów na jego wykorzystanie jest wiele. My proponujemy zapiekanego kalafiora z baleronem i serem. 

Idealna pozycja dla wielbicieli zarówno wysokogatunkowego mięsa, jak i zdrowych warzyw.



Składniki:

 

Przepis: 

Kalafior myjemy, dzielimy na 3-4 części i gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Kładziemy w żaroodpornym , nasmarowanym masłem naczyniu. Następnie należy przygotować sos: pokrojony w kostkę baleron, starty ser mozarella (bądź inny - wedle uznania), majonez, śmietanę, sól, paprykę mieloną. Zalewamy kalafiora powstałą mieszanką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około kwadrans. Kiedy już ser będzie przyrumieniony, wyciągamy potrawę, posypujemy świeżym pieprzem i natką z pietruszki.

 

Smacznego!