0%

Trufle to niezwykle rzadkie grzyby, które stanowią prawdziwy rarytas w świecie gastronomii. Ich nietypowy smak i aromat potrafi zaskoczyć nawet największego fana darów lasu. Pierwsze wzmianki o truflach pochodzą już z V wieku p.n.e. Zajadali się nimi Babilończycy, Grecy czy Rzymianie. Trufle były cenione nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale także dlatego, że uchodziły za afrodyzjak. Starożytni Grecy i Rzymianie używali trufli w celach terapeutycznych. Wierzono, że uzdrawiają one zarówno duszę, jak i ciało. Prawdziwym smakowym rarytasem Egipcjan były natomiast trufle pokryte gęsim tłuszczem. W Polsce trufle są pod ścisłą ochroną i można je spotkać praktycznie tylko w Borach Tucholskich. Oczywiście łatwo dostać te grzyby zakonserwowane w oliwie lub pod postacią pasty (najczęściej z masła z dodatkiem kilku procent trufli), ale najlepiej smakują świeże w połączeniu z makaronami lub jajkiem. Wiele osób docenia również ich wyjątkowy smak w sałatkach i risotto. Przepis Świeża trufla w połączeniu z makaronem to chyba najprostrze, najszybsze a jednocześnie niezwykle wikwintne danie. Potrzeba zaledwie kilku składników, by wyczarować prawdziwy festiwal ekskluzywnych smaków.

 

SKŁADNIKI:

-30 g trufli czarnych 

- 4 łyżki śmietany 12%

- 5 łyżek śmietany kremówki 36%

- 1. 5 łyżki masła

- 2 łyżki truflowej oliwy z oliwek 

- 40 g sera parmezanu 

- 250 g makaronu tagliatelle 

- dwa ząbki czosnku

- kilka gałązek natki pietruszki (opcjonalnie)

- pół łyżeczki soli z czarną truflą

- świeżo mielony pieprz do posypania

 

PRZEPIS:

Od trufli odcinamy około 30g grzyba. Oderwany kawałem namaczamy w wodzie na około pół godziny przed serwowaniem potrawy, żeby skórka trochę zmiękła. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni umieszczamy masło i podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy lekko na maśle. Dodajemy oliwę truflową, śmietanę i śmietankę oraz sól truflową. Gotujemy całość na małym ogniu. Dodajemy listki natki pietruszki (jeśli zdecydujemy się ich użyć). 3/4 kawałka Trufli tniemy na cienkie plasterki najlepiej na tarce do twardego sera. Gdy zagotuje się sos trzemy do niego na tarce (o małych oczkach) pozostały kawałek grzyba. Sos gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, często mieszając. Parmezan tniemy na cienkie plasterki i odkładamy do osobnej miseczki. Odcedzamy makaron i układamy go na talerzach. Polewamy sosem z masła i śmietany, a na wierzchu układamy plasterki trufli i parmezanu. Przed podaniem dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Można dodatkowo polać makaron oliwą truflową i lekko dosolić - według uznania.

 

Smacznego!