0%

Dania z ośmiorniczek kojarzą się jednoznacznie z luksusem. Wiąże się to głównie z niską dostępnością, wykwintnymi sposobami podania, a nierzadko wysoką ceną.

Ośmiorniczki baby to kuzynki dużych ośmiornic. Można je gotować, dusić lub smażyć, dobrze komponują się z warzywami zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wszystkie owoce morza, ośmiorniczki baby są dobrym źródłem wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, ilość białka porównywalna jest do mięsa, ale jest ono zdecydowanie lepiej metabolizowane przez nasz organizm właśnie w przypadku mięsa mięczaków i skorupiaków. W owocach morza znajduje się także mnóstwo witamin, przede wszystkim rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i E oraz z grupy B. Spośród składników mineralnych w owocach morza znajdziemy: jod, wapń, selen, fluor, żelazo, magnez i cynk.

Świetnie łączą się z oliwą i winem.

W trakcie obróbki lubią się jednak mocno kurczyć więc pamiętajmy, aby kupić odpowiednią ilość.

Chciałbyś spróbować tego specjału, ale nie wiesz jak go podać? Proponujemy niezwykle prosty przepis, którym zaskoczysz z pewnością wszystkich gości.

 

 

Przepis:

 

Składniki na 2-3 porcje:

 

800 gram ośmiorniczek baby 

1,5 szklanki oliwy z oliwek

6-7 ząbków czosnku

pęczek natki z pietruszki

sól

 

Przygotowanie:

800 gram ośmiorniczek opłukać pod wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Zdjąć owoce morza z ognia. Szklankę oliwy, 6-7 ząbków czosnku i posiekany pęczek pietruszki wrzucić do blendera i zmiksować. Zalać powstałym sosem ośmiorniczki, posolić do smaku i chwilę podsmażyć na patelni.

Najlepiej smakują z białym schłodzonym winem na przykład WILLIAM COLE VINEYARD SELECTION SAUVIGNON BLANC.

 

Smacznego!