Produkt dodany do koszyka
- Strona główna
- Blog
- Przepisy
- OŚMIORNICZKI BABY Z MUSEM Z CZOSNKU I NATKI PIETRUSZKI
OŚMIORNICZKI BABY Z MUSEM Z CZOSNKU I NATKI PIETRUSZKI
Dania z ośmiorniczek kojarzą się jednoznacznie z luksusem. Wiąże się to głównie z niską dostępnością, wykwintnymi sposobami podania, a nierzadko wysoką ceną.
Ośmiorniczki baby to kuzynki dużych ośmiornic. Można je gotować, dusić lub smażyć, dobrze komponują się z warzywami zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wszystkie owoce morza, ośmiorniczki baby są dobrym źródłem wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, ilość białka porównywalna jest do mięsa, ale jest ono zdecydowanie lepiej metabolizowane przez nasz organizm właśnie w przypadku mięsa mięczaków i skorupiaków. W owocach morza znajduje się także mnóstwo witamin, przede wszystkim rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i E oraz z grupy B. Spośród składników mineralnych w owocach morza znajdziemy: jod, wapń, selen, fluor, żelazo, magnez i cynk.
Świetnie łączą się z oliwą i winem.
W trakcie obróbki lubią się jednak mocno kurczyć więc pamiętajmy, aby kupić odpowiednią ilość.
Chciałbyś spróbować tego specjału, ale nie wiesz jak go podać? Proponujemy niezwykle prosty przepis, którym zaskoczysz z pewnością wszystkich gości.
Przepis:
Składniki na 2-3 porcje:
800 gram ośmiorniczek baby
1,5 szklanki oliwy z oliwek
6-7 ząbków czosnku
pęczek natki z pietruszki
Przygotowanie:
800 gram ośmiorniczek opłukać pod wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Zdjąć owoce morza z ognia. Szklankę oliwy, 6-7 ząbków czosnku i posiekany pęczek pietruszki wrzucić do blendera i zmiksować. Zalać powstałym sosem ośmiorniczki, posolić do smaku i chwilę podsmażyć na patelni.
Najlepiej smakują z białym schłodzonym winem na przykład WILLIAM COLE VINEYARD SELECTION SAUVIGNON BLANC.
Smacznego!
Kategorie
- Ciekawostki (8)
- Przepisy (14)
- Produkty (3)
- Mięso (3)
- Alkohole (1)
- Nabiał i jaja (1)
- PORADY (1)
- Porady (7)
- Napoje (0)
Recent Posts
Sierpień 13, 2022
KAWIOR NA CHMURCE Z RICOTTY I ŁOSOSIA
Sierpień 10, 2022
JAK SMAKOWAĆ KAWIOR?
Sierpień 07, 2022
JAK PRZYRZĄDZIĆ SWOJSKI STÓŁ?
Sierpień 06, 2022
JAK PRZECHOWYWAĆ WĘDLINY?
Sierpień 05, 2022
POMYSŁ NA LUNCH BOX
Archiwizuj
Tagi
wędliny
lunchbox
grill
kiełbasa
luksusowe danie
kawior
przystawka
ikra
kawa
herbata
napoje
ośmiorniczki
owoce morza
oliwa z oliwek
ośmiorniczki baby
wykwintne danie
łatwy przepis
kolacja dla dwojga
trufla
makaron
tagliatelle
ekskluzywne danie
świeże trufle
kuchnia włoska
oliwa truflowa
parmezan
sól truflowa
savoir-vivre
ryby
kolacja
przyjęcie
sztućce
jak jeść rybę
sztućce do ryb
kalafior
baleron
śmietana
pietruszka
danie pieczone
zapiekany kalafior
boczek
sałatka
lekka kolacja
szpinak
kaszanka
gruszka
jabłko
chrzan
cebula
wieprzowina