0%

Lunch box to popularny obecnie pojemnik służący do przechowywania jedzenia, który można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy w podróż. Pierwsze lunch boxy pojawiły się w połowie XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Gdy Amerykanie zaczęli masowo pracować w fabrykach, jedzenie posiłków poza domem stało się koniecznością. Pojawiła się więc potrzeba posiadania pojemnika, w którym można przewozić posiłek i go przechowywać. Początkowo “śniadaniówki” miały formę plecionych koszyków z rączką, a jedzenie zawijano w chusteczkę. Później pojawiły się lunchboxy z plastiku, winylu lub metalu. Są jednak pewne rozbieżności mówiące o tym kto zapoczątkował tradycję “śniadaniówek”. Wiele osób przypisuje to odkrycie Japończykom i to już w okresie w okresie Edo w Japonii (czyli w przedziale lata 1600 do 1863). Japończycy na polowania czy do pracy zabierali ze sobą podsuszony ryż, który w połączeniu z wodą stanowił dla nich posiłek.

Obecnie w różnych krajach dania lunchowe przybierają rozmaite formy. W Japonii słynne jest bento, na które składa się ryż, mięso, ryba oraz warzywa i pikle. Niekiedy bento to prawdziwe dzieła sztuki, tworzące całe obrazy z jedzenia. W Polsce do pracy tradycyjnie zabiera się kanapki. Brak czasu sprawia, że w przerwie śniadaniowej w pracy jada się tuczące drożdżówki. Ostatnio upowszechnia się zwyczaj takiego komponowania lunch boxu, aby zawierał nieco bardziej zbalansowane dania. Najlepsze do tego są lunchboxy z przegródkami lub małymi pojemniczkami, które pozwalają na zabranie do pracy, szkoły czy na wycieczkę więcej różnorodnych dań.

Czy kanapka na lunch jest zła? Oczywiście nie. My przedstawimy jednak kilka propozycji lunchboxów, które zrobicie w kilka minut a które będą cieszyć i oczy, i kubki smakowe. A przede wszystkim zapewnią energię na dalszą część dnia.

 

lunch

Tortilla z szynką i serkiem

Składniki:

-1 placek tortilla

-kilka plasterków szynki

-dwie łyżki serka kanapkowego

-dwa liście zielonej sałaty

-kilka pasków papryki

-ogórek kiszony/konserwowy

 

Przygotowanie:

Placek tortilli posmarować serkiem kanapkowym, położyć sałatę, wyłożyć plasterki szynki, ułożyć paprykę pokrojoną w paseczki i paski ogórka. Całość zawinąć w rulon. Można tortillę przeciąć na 2-3 części.

Gotowe!

 

Kiełbasa z cukinią

Składniki:

-kiełbasa

-jedna cukinia

-papryka

-cebulka dymka

-oliwa z oliwek

-czosnek

-pieprz i sól

 

Przygotowanie:

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pociętą na plasterki kiełbasę.Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną na 2-3 cm kawałki cukinię, oraz kawałki papryki. Całość smażymy do momentu kiedy warzywa są lekko miękkie, ale wciąż zachowują chrupkość. Posypujemy pokrojoną dymką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie można jeść na ciepło, ale z powodzeniem będzie smakować również w formie na zimno.

 

Kanapka z pieczonym karczkiem, sałatą, ogórkiem kiszonym i cebulką

 

Składniki:

-focaccia z rozmarynem

-masło

-karczek z pieca

-zielona sałata

-ogórek kiszony

-cebula

 

Przygotowanie:

Focaccie kroimy na pół, smarujemy obie części masłem. Na każdą z połówek nakładamy karczek. Następnie na dolną część bułki kładziemy ogóra kiszonego w plastrach i plasterki cebulki. Nakrywamy górną częścią focacci.

 

 

Do każdego z powyższych zestawów warto dodać owoce (np. truskawki, winogrona, borówki) oraz orzechy czy owsiane ciasteczka.

Smacznego!