0%

Tagliatelle to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, który świetnie łączy się z cięższymi sosami. Makaron ten powstał w regionie Emilia-Romania, choć dziś cieszy się największą popularnością wśród mieszkańców Bolonii. Wzorzec szerokości kultowej pasty to 7mm przed ugotowaniem i 8mm po ugotowaniu. Dzięki dodatkowi trufli i oryginalnego włoskiego serka, słynna pasta zyska wyjątkowy charakter. Delektując się jego smakiem odbędziesz smakowitą podróż do klimatycznej włoskiej ristorante. Tagliatelle z mascarpone i truflami to doskonały przepis na uroczysty obiad czy kolację, takie danie ze smakiem zje każdy członek rodziny. Intensywny i ziemisty aromat trufli świetnie komponuje się z kremowym i delikatnym smakiem mascarpone, tworząc wyrafinowaną kompozycję, która jest jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Przyrządzenie pasty z makaronem i serkiem jest szybkie, całość nie powinna zająć więcej niż 25 minut. Smacznego!

Lista zakupów:

Tagliatelle 250 g - kup oryginalny włoski makaron tagliatelle (kliknij).

Czarna trufla 40 g - wybierz świeże trufle z Włoch(kliknij).

Mascarpone 250 g - serki włoskich marek Granarolo i Castelli(kliknij).

Filety z anchois (anchois) w oleju 5 szt.(kliknij) 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 łyżki.(kliknij)

Sól do smaku.

Ząbek czosnku.

 

 

Przygotowanie makaronu tagliatelle z truflą i włoskim serkiem mascarpone rozpoczynamy od podsmażenia na małym ogniu jednego ząbka czosnku z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Gdy czosnek nabierze złotego koloru, usuwamy go z patelni i umieszczamy na niej filety z anchois. Podgrzewamy je, aż nabiorą miękkości. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Mieszamy składniki przez kilka minut na małym ogniu i dodajemy sól do smaku.

Przyszedł czas na główny składnik dania. Gotujemy makaron tagliatelle al dente w dużym garnku ze sporą ilością dobrze osolonej wody. Dodajemy ugotowany makaron do kremu mascarpone i pozostawiamy na kilka sekund na patelni. Gotowe danie podajemy, gdy serek mascarpone jest ciepły. Dzięki temu całośc zyskuje wyjątkową strukturę i smak. Na koniec ozdabiamy je tartymi plasterkami trufli.

Trufla świeża może zostać zastapiona jedną z truflowych past dostępnych w naszym sklepie. Dobbrym wyborem będzie intensywna pastą truflowa w słoiczku, puree w tubce bądź bardziej delikatna pasta, która nabierze smaku w połączeniu z oliwą truflową. 

 

Pan Trufel: włoskie produkty z truflą inspirują kulinarnie

 

 

Poznaj pełną gamę produktów spożywczych, przetworów i dodatków do dań z truflą dostępnych w Deli2.pl