Produkt dodany do koszyka
- Strona główna
- Blog
- Przepisy
- PUREE ZIEMNIACZANE Z MASCARPONE
Podczas wojny siedmioletniej w XVIII wieku aptekarz Antoine-Augustin Parmentier został schwytany przez żołnierzy pruskich i osadzony w więzieniu. Skazano go na okrutną, słynną w XVIII wiecznej Francji karę - musiał utrzymywać się z racji ziemniaków. Kartofle uważano wówczas za paszę dla zwierząt gospodarskich. Co więcej wierzono, że warzywo to wywołuje trąd. Francuzi do tego stopnia bali się ziemniaków, że w 1748 wydali przeciwko nim prawo. Skazaniec odkrył jednak niespodziewanie, że “niebezpieczne warzywo” wcale nie jest śmiertelne. Mało tego, okazało się całkiem smaczne. Po wypuszczeniu z więzienia Permantier zaczął przekonywać rodaków do konsumpcji tego warzywa. Ci, początkowo sceptycznie nastawieni, zaczęli się powoli przekonywać do ziemniaków. Zwłaszcza, że farmaceuta pokazywał im rozmaite sposoby na przyrządzenie tych warzyw. A wybitną furorę zrobiło ziemniaczne puree. W 1772 roku Francja finalnie zniosła zakaz uprawiania ziemniaków. A kilka wieków później puree można zamawiać prawie na całym świecie w restauracjach każdej kategorii. Wiele osób serwuje ziemniaki w ten sposób również w domu.
Ale czy puree to tylko zwykły tłuczony ziemniak? Czy można wyjątkowo wzbogacić smak tej formy podawania kartofli? Czy jest jakiś magiczny składnik? Zapraszamy do poznania naszej wariacji na temat puree….
Składniki:
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na 2 cm kawałki
7 łyżek śmietanki 36 % lub tłustego mleka (może być więcej - wedle uznania)
3 łyżki masła
4 łyżki startego sera corregio
4 łyżki sera mascarpone
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej (może być trochę więcej)
Przygotowanie:
Ziemniaki należy pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki trzeba odcedzić i przecisnąć przez praskę/zblendować. Do ziemniaków dodajemy śmietankę, masło, parmezan, mascarpone i gałkę muszkatołową. Następnie mieszamy, bądź miksujemy do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Kategorie
- Ciekawostki (8)
- Przepisy (14)
- Produkty (3)
- Mięso (3)
- Alkohole (1)
- Nabiał i jaja (1)
- PORADY (1)
- Porady (7)
- Napoje (0)
Recent Posts
Sierpień 13, 2022
KAWIOR NA CHMURCE Z RICOTTY I ŁOSOSIA
Sierpień 10, 2022
JAK SMAKOWAĆ KAWIOR?
Sierpień 07, 2022
JAK PRZYRZĄDZIĆ SWOJSKI STÓŁ?
Sierpień 06, 2022
JAK PRZECHOWYWAĆ WĘDLINY?
Sierpień 05, 2022
POMYSŁ NA LUNCH BOX
Archiwizuj
Tagi
wędliny
lunchbox
grill
kiełbasa
luksusowe danie
kawior
przystawka
ikra
kawa
herbata
napoje
ośmiorniczki
owoce morza
oliwa z oliwek
ośmiorniczki baby
wykwintne danie
łatwy przepis
kolacja dla dwojga
trufla
makaron
tagliatelle
ekskluzywne danie
świeże trufle
kuchnia włoska
oliwa truflowa
parmezan
sól truflowa
savoir-vivre
ryby
kolacja
przyjęcie
sztućce
jak jeść rybę
sztućce do ryb
kalafior
baleron
śmietana
pietruszka
danie pieczone
zapiekany kalafior
boczek
sałatka
lekka kolacja
szpinak
kaszanka
gruszka
jabłko
chrzan
cebula
wieprzowina