Puszyste Kotleciki Drobiowe 0
Puszyste Kotleciki Drobiowe

 

Pyszne, chrupiące i robi się je w kilkanaście minut. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny i smaczny obiad dla całej rodziny - ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy kilka prostych składników i sycący posiłek jest gotowy. 

 

Składniki:

 

- 450- 500g piersi kurczaka

- 2 jajka 

- 3 ząbki czosnku

- 30g miękkiego masła 

- 20g bułki tartej (plus dodatkowa do panierowania) 

- 1 łyżeczka soli 

- szczypta pieprzu 

- 3/4 łyżeczki mielonego chili (opcjonalnie) 

- mąka pszenna (do panierowania)

- masło klarowane do smażenia  

 

Wykonanie:

Jeśli piersi kurczaka są w całości, a nie mielone - mielimy. Następnie dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz, jedno jajko, mielone chili i mieszamy. Formujemy niewielkie kotleciki. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. 

 

W wersji łagodniejszej, szczególnie przeznaczonej dla dzieci, można zrezygnować z chili na rzecz dwóch - trzech łyżek parmezanu. 

 

Smacznego!

 

 

Danie idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaczanego puree i zasmażanych buraczków.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium