
Pyszne, chrupiące i robi się je w kilkanaście minut. Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczny i smaczny obiad dla całej rodziny - ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy kilka prostych składników i sycący posiłek jest gotowy.
Składniki:
- 450- 500g piersi kurczaka
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 30g miękkiego masła
- 20g bułki tartej (plus dodatkowa do panierowania)
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 3/4 łyżeczki mielonego chili (opcjonalnie)
- mąka pszenna (do panierowania)
Wykonanie:
Jeśli piersi kurczaka są w całości, a nie mielone - mielimy. Następnie dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz, jedno jajko, mielone chili i mieszamy. Formujemy niewielkie kotleciki. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
W wersji łagodniejszej, szczególnie przeznaczonej dla dzieci, można zrezygnować z chili na rzecz dwóch - trzech łyżek parmezanu.
Smacznego!
Danie idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaczanego puree i zasmażanych buraczków.