Pyszna, lekka pizza z rukolą 0
Pyszna, lekka pizza z rukolą

 

Domowa pizza wcale nie musi być gorsza od tej serwowanej w pizzeri. Wystarczy znać przepis na idealne ciasto - chrupiące i miękkie jednocześnie. Do tego  wysokiej jakości, oryginalne włoskie składniki i rewelacyjną ucztę w domowym zaciszu mamy gotową.

 

Jak zrobić ciasto na pizzę

Tu każdy składnik  i jego jakość ma duże znaczenie. Zacznijmy od mąki. Włosi używają tej typu 00. Zapewnia to elastyczność ciasta. Jeśli nie masz dostępu do tego typu mąki użyj typu 450 lub 550. Wyższe spowodują, że pizza będzie twarda i nieelastyczna. Kolejnym ważnym składnikiem, wbrew pozorom, jest woda. Powinna być letnia, a nawet lekko ciepła. Zimna lub zbyt gorąca spowodują, że rozczyn drożdżowy nie będzie pracował, a pizza nie urośnie. Drożdże zawsze budzą najwięcej kontrowersji. Jedni uważają, że tylko świeże drożdże się nadadzą, inni preferują suche. Świeże powodują, że ciasto lepiej wyrasta. Ale tu jest pewien haczyk - muszą być naprawdę bardzo świeże.

 

Sos do pizzy - kluczowy dodatek

 



Tajemnica idealnej pizzy to sos. Warto przygotować go w czasie wyrastania ciasta na pizzę. To sos pośredniczy pomiędzy ciastem a składnikami, dlatego warto zadbać o to, aby był jak najsmaczniejszy. Jest bowiem nośnik smaku w pizzy.  Najlepszy to taki ze świeżych pomidorów, albo tych z puszki najwyższej jakości. Obecnie na rynku są też dostępne wysokiej jakości passaty pomidorowe, które z powodzeniem zastępują pomidory w puszce. Do tego nie powinno żałować się cukru, soli, czosnku oraz oregano. 

Ilość składników na pizzy

 

Kolejna, nieoczywista tajemnica udanej pizzy, to kwestia doboru i ilości składników. Wiele osób myśli, że im więcej składników  na pizzy, tym lepiej. Nieprawda. Dużo ciężkich składników położonych na cieście może spowodować jego rozmoczenie i niedopieczenie się a jednocześnie może przyczynić się do zwęglenia wierzchniej warstwy pizzy. Znacznie lepiej postawić na mniej składników o wyższej jakości. 

Przepis na przepyszną włoską pizzę

 

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru 
  • 200 ml ciepłej wody
  • 380 g mąki do pizzy włoskiej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soli 

Sos:

  • pomidorowa passata 500ml 
  • ¾ łyżeczki cukru 
  • oregano 3 łyżeczki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 

Dodatki do pizzy:

  • ser mozarella 300g 
  • prosciutto 300g 
  • rukola 

 

Przygotowanie: 

Do miski wlewamy ciepłą wodę. Wsypujemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.

 

W drugiej  misce dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę oraz wcześniej rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiamy aż będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.

Dzielimy na dwie części.

Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Uzyskujemy dwa spody do pizzy. 

 

Pasattę pomidorową mieszamy z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na ciasto nakładamy sporą łyżkę sosu, starty ser i pieczemy w temperaturze 240 stopni przez około  13 minut.  Po wyjęciu nakładamy plastry szynki i rukolę. 

 

Smaczneg

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium