0%

Święta zbliżają się wielkimi krokami. To wyjątkowy czas pełen magii, migoczących światełek i doskonałego zapachu unoszącego się w powietrzu. Myśląc o świątecznych przysmakach najczęściej wskazujemy aromatyczne pierniczki, smakowite ciasta, a także tradycyjne dania z udziałem kapusty czy ryb. Te ostatnie powinny być zróżnicowane tak, by każdy z domowników mógł wybrać coś dla siebie. Sprawdź, jakie przygotowaliśmy przepisy świątecznych dań z rybą w roli głównej!

Tradycyjna ryba po grecku

Nie ma bardziej tradycyjnego dania rybnego na świątecznym stole, niż przepyszna ryba po grecku. Jemy ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robimy ją na bazie białych ryb, takich jak mintaj, miruna, dorsz. Coraz częściej sięga się po bardziej wyraziste ryby, takie jak turbot czy labraks. Warto pamiętać, że ryba po grecku nie byłaby tak smaczna, gdyby nie znajdujące się w niej dodatki w postaci m.in. marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli. Smaku dodają wyraziste przyprawy, takie jak ziele angielskie czy liść laurowy, a także dobrej jakości przecier pomidorowy.

Co jest potrzebne do przygotowania ryby po grecku dla 5-6 osób?

- 1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj, miruna, turbot, labraks)

- 500 g marchewki,

- 1 duży korzeń pietruszki nia pietruszki

- 200g selera

- 3 cebule

- połowa pora200 g pietruszki

- 2 liście laurowe,

- 4 ziarna ziela angielskiego,

- 5 ziaren czarnego pieprzu

- 250g przecieru pomidorowego

- ½ szklanki oleju,

- szczypta soli i pieprzu do smaku

Cebulę oraz pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać olej. Podsmażyć cebulę z porem wraz z przyprawami, ok. 30 sekund. Do cebuli i pora dodać starte warzywa i całość podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusić pod przykryciem 15 minut, by farsz przeszedł smakiem wszystkich warzyw. Jednocześnie przygotować rybę. Filety lekko doprawić i smażyć na rozgrzanym oleju bądź upiec w piekarniku według uznania. Przygotowaną rybę pokryć farszem. Można podawać na gorąco, a także na zimno.

 

Łosoś zapiekany

Kto powiedział, że na wigilijnym stole nie możemy postawić łososia? To doskonała, aromatyczna i soczysta ryba, którą Polacy uwielbiają. Jest szczególnie smaczna dla dzieci. Dobrze przygotować łososia w nieco odmiennej wersji, z lekkim świątecznym akcentem.

Co jest potrzebne do przygotowania łososia dla 5-6 osób?

- 400 g filetu łososia

- sól i pieprz

- 100 g masła

- garść ziół (bazylia, pietruszka)

- ząbek czosnku

- cytryna, kilka plastrów pomarańczy

 

Kawałki ryby myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni delikatnie smażymy łososia (z użyciem tłuszczu lub na patelni grillowej) z każdej strony, zaczynając od tej ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wyłożonego kilkoma plastrami pomarańczy. Wkładamy rybę na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy ziołowe masło, mieszając masło w temperaturze pokojowej z posiekanymi ziołami, czosnkiem drobno posiekanym oraz sokiem z cytryny. Następnie dodajemy masło na wierzch ryby i pieczemy kolejne 15 minut. Dekorujemy według uznania.

 

Sałata z wędzonym węgorzem

Wędzony węgorz to przysmak o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Delikatne, słodkie mięso tej ryby doskonale sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole. Można go podać w oleju z dodatkiem żurawiny, miodu i świeżo zmielonego pieprzu. Można przygotować także oryginalną sałatkę na bazie węgorza, jajek i warzyw.

Co jest potrzebne do przygotowania sałatki z wędzonym węgorzem?

- 1 awokado

- 3 jaja kurze

- 250g wędzonego węgorza

- 3-4 liście zielonej sałaty

- 1 świeży ogórek

- 1 pomidor

- oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

 

Jajka należy ugotować i pokroić na plastry. Na dużym talerzu ułożyć poszarpane liście sałaty, plastry wędzonego węgorza, plastry ogórka i pomidora. Na wierzchu ułożyć kawałki awokado i plastry jajka. Całość posypać solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek.