0%

Boczek obok schabu należy do jednych  z najbardziej lubianych w naszym kraju gatunków mięsa. Jest dość tłusty, ale w tym wypadku to zaleta. Tłuszcz bowiem jest idealnym nośnikiem smaku mięsa. Dlatego nie ukrywajmy, w tym wypadku im tłuściej, tym smaczniej. Jednak w błędzie są ci, którzy uważają że boczek to tylko puste kalorie i kapiący tłuszcz. To mięso jest znakomitym źródłem witamin z grupy B i białka.

A jak poradzić sobie z tłuszczem w boczku, gdy jednak dbamy o linię?

 

Z racji, że boczek można przyrządzać na niezliczoną wręcz ilość sposobów - proponujemy lekką sałatkę.

To doskonały pomysł na lunchbox do pracy, przystawkę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi oraz pyszne danie kolacyjne. Wypróbuj naszego przepisu.




Składniki: 

 

 

 

Przepis: 

Boczek pokroić na 2-3 cm plasterki i wytopić na wolnym ogniu na patelni.

W misce zmieszać sok z cytryny, miód, musztardę, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Pokroić jabłka w plasterki i fetę w kostkę. Położyć na szpinaku. Nałożyć plasterki boczku. Zalać sosem.

Opruszyć połamanymi kawałkami orzechów. 

 

Smacznego!