Produkt dodany do koszyka
- Strona główna
- Blog
- Porady
- SAVOIR VIVRE JEDZENIA RYB
Mogłoby się wydawać, że nie ma nic skomplikowanego w jedzeniu ryby. Jak się jednak okazuje, jeśli chcemy jeść rybę zgodnie z zasadami savoir vivre, szczególnie tę w całości, sprawa się nieco komplikuje. Nie możemy bowiem kroić kęs po kęsie mięsa nożem i widelcem. Dlatego warto poznać kilka podstawowych zasad jedzenia ryb, tak abyśmy znajdując się w restauracji bądź goszcząc u kogoś w domu na wykwintnej kolacji, mieli pewność, że nie popełnimy żadnego większego błędu.
Zgodnie z zasadami savoir vivre, nożem i widelcem jemy ryby wędzone, solone i marynowane. Natomiast sztućce do ryb, stosujemy do tych pieczonych, gotowanych oraz smażonych. Widelec do ryb ma zazwyczaj cztery ząbki, skierowane do wewnątrz. Jest nieco szerszy i może przypominać swoim kształtem łopatkę. Niektóre widelce mają po środku szczelinę. Głównie po to, by łatwiej można było je odróżnić od zwykłych widelcy. Zdecydowanie większe różnice dostrzeżemy w nożu. Przypomina on nóż do masła i co ciekawe jest….nieostry, co wynika ze sposobu jedzenia ryby Nóż do ryb nie służy bowiem do krojenia, ale do łatwiejszego pozbywania się ości i oddzielania mięsa od tychże. Zgodnie z zasadami powinien znaleźć się po prawej stronie talerza, a widelec - po lewej. Kiedyś do ryby podawano dwa widelce, jednak ten sposób jedzenia ryb został uznany za staromodny i nieelegancki, więc nie jest już praktykowany w ekskluzywnych restauracjach. Co więcej ściąganie skóry i mięsa ryby widelcem tworzy na talerzu nieład i wygląda nieestetycznie. Oczywiście nie każdy z nas w domu dysponuje takim zestawem sztućców. Wówczas używamy dwóch widelców, z których drugi będzie służył do podważania. Jeśli jednak mamy odpowiednie sztućce, bądź znajdujemy się w restauracji, używanie dwóch widelców jest bezzasadne i nieeleganckie.
Najtrudniejszą potrawą jest z pewnością ryba podana w całości. Konsumpcję takiej ryby zaczynamy od usunięcia płetw. Następnie końcówką noża do ryb, przecinamy rybę wzdłuż tułowia, mniej więcej w połowie, zaczynając od skrzeli i kończąc przy ogonie. Pod ostrzem noża powinniśmy wyczuć początek grzbietu ryby. Następnie wsuwamy płasko nóż pod mięso, równolegle do ości. Używamy noża i widelca, aby oddzielić mięso od szkieletu. Jeżeli ryba jest prawidłowo usmażona, mięso będzie łatwo odchodzić od ości. Czynność powtarzamy z drugiej strony grzbietu, a następnie odwracamy rybę i postępujemy w ten sam sposób. Skórę nawijamy na nóż, a widelcem pomagamy sobie w jej podtrzymaniu. Następnie odkładamy szkielet, skórę, ogon i głowę, na mniejszy talerzyk specjalnie przeznaczony na odpadki. Mięso ryby możemy skropić cytryną lub octem. Następnie oddzielamy mięso segmentami i zjadamy najpierw po jednej stronie, potem po drugiej. Jeśli w trakcie jedzenia ryby wyczujemy w ustach ość, to językiem kładziemy ją subtelnie na widelec, a następnie odkładamy na brzegu talerza bądź na dodatkowym talerzyku. Ewentualnie odchodzimy od stołu. Nigdy nie próbujemy wyciągnąć ości palcami.
To zaledwie kilka prostych zasad, z którymi warto się zapoznać. Jedzenie ryby stanie się dzięki temu znacznie łatwiejsze, a my wykażemy się nienagannymi manierami i nie popełnimy gafy w towarzystwie.
Kategorie
- Ciekawostki (8)
- Przepisy (14)
- Produkty (3)
- Mięso (3)
- Alkohole (1)
- Nabiał i jaja (1)
- PORADY (1)
- Porady (7)
- Napoje (0)
Recent Posts
Sierpień 13, 2022
KAWIOR NA CHMURCE Z RICOTTY I ŁOSOSIA
Sierpień 10, 2022
JAK SMAKOWAĆ KAWIOR?
Sierpień 07, 2022
JAK PRZYRZĄDZIĆ SWOJSKI STÓŁ?
Sierpień 06, 2022
JAK PRZECHOWYWAĆ WĘDLINY?
Sierpień 05, 2022
POMYSŁ NA LUNCH BOX
Archiwizuj
Tagi
wędliny
lunchbox
grill
kiełbasa
luksusowe danie
kawior
przystawka
ikra
kawa
herbata
napoje
ośmiorniczki
owoce morza
oliwa z oliwek
ośmiorniczki baby
wykwintne danie
łatwy przepis
kolacja dla dwojga
trufla
makaron
tagliatelle
ekskluzywne danie
świeże trufle
kuchnia włoska
oliwa truflowa
parmezan
sól truflowa
savoir-vivre
ryby
kolacja
przyjęcie
sztućce
jak jeść rybę
sztućce do ryb
kalafior
baleron
śmietana
pietruszka
danie pieczone
zapiekany kalafior
boczek
sałatka
lekka kolacja
szpinak
kaszanka
gruszka
jabłko
chrzan
cebula
wieprzowina