Serowe Fondue na wytrawnym białym winie 0
Serowe Fondue na wytrawnym białym winie

 

Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na to danie. Podstawą dobrego fondue są wysokiej jakości składniki, a zwłaszcza bardzo dobre sery. Warto też zwrócić uwagę na dodatki oraz wino, którego użyjemy zarówno do przygotowania potrawy, jak i do popijania naszej serowej uczty. Poznaj przepis na najlepsze Fondue, które z powodzeniem zrobisz w domowym zaciszu. 

 

Krótka historia fondue

 

Istnieje teoria, że na długo zanim Szwajcarzy zaczęli wyrabiać sery, pomysł na potrawę z rozpuszczonymi serami i winem kultywowali starożytni Grecy. W “Iliadzie” Homera pojawia się nawet informacja o mieszance sera koziego, wina i mąki. Jednak tradycyjne fondue to zdecydowanie potrawa Szwajcarska.

 

Słowo”fondue” jako nazwa dania po raz pierwszy pojawiło się w 1735 roku za sprawą Vincenta La Chapelle , szefa kuchni znad Loary, w  dziele “Cuisnier moderne”. Była to początkowo potrawa serwowana głównie hiszpańskiej i portugalskiej arystokracji. 


Pierwotny pomysł przyszedł z gór  i pojawił się dużo wcześniej niż w przepisie La Chapelle. Prawdopodobnie to alpejscy farmerzy żyjący z produkcji serów jako pierwsi wpadli na pomysł roztopienia stwardniałego, zleżałego sera w garnku z winem. Szczególnie zimą rodziny z lubością ogrzewały się przy ogniu, jedząc kaloryczną potrawę, maczając pieczywo w niepierwszej świeżości już serze. 

 

Co ciekawe to tanie danie dla wiejskiej ludności, przygotowane ze skrawków, było prawdziwym przysmakiem arystokracji . Ci jednak nie topili resztek serów, a raczyli się droższymi typu Gruyere. 

 

Ewolucja fondue

Fondue na przestrzeni lat ewaluowało. Miało swoje złote okresy, jak i nieco gorsze. Podupadło na popularności w momencie kiedy zaczęto do sera dodawać masę jajeczną. Fala popularności wróciła  dopierp w XX wieku, gdy Szwajcarski Związek Sera ogłosił fondue potrawą narodową. Zaczęto dodawać do sera białe wino, a także wiśniowe brandy, gałkę muszkatołową, a nawet musztardę.  Również poszerzono wachlarz dodatków sugerowanych do podawania tego pysznego dania. Zaproponowano oprócz świeżej bagietki również kawałki mięsa, ziemniaki, owoce, czy pikle. W takiej też formie potrawa przetrwała do dziś.

 

Wśród samych Szwajcarów jest to popularny rodzinny przysmak podawany przede wszystkim w dni wolne od pracy – gdy człowiek ma czas na uczty i cieszeniesię towarzystwem. Do fondue bardzo często serwuje się gorącą herbatę, która ma ułatwić trawienie tej dość ciężkiej potrawy. Jednak zwykle w czasie biesiady nie może zabraknąć też alkoholu. Najczęściej wybierane jest wytrawne białe wino o wyższym poziomie kwasowości.



Alternatywne rodzaje fondue

Tradycyjne fondue to oczywiście rozpuszczone sery z winem. Ale obecnie można puścić wodze fantazji. Na przestrzeni lat wymyślono co najmniej kilka odmian fondue, które cieszą się sporą popularnością. 

 

Wyróżniamy:

 

  • Fondue burgundzkie – lżejsza francuskaj wersja dania, w której surowe kawałki wołowiny zanurza się w kociołku z rozgrzanym olejem, a następnie moczy w wybranych dipach. 
  • Fondue czekoladowe – słodka wersja fondue, szczególnie lubiana przez najmłodszych, która polega na połączeniu słodkiej śmietanki z czekoladą. W stopionej masie macza się następnie kawałki owoców, bądź pianki.
  • Fondue azjatyckie – (hot pot/shabu shabu) obejmujące kociołek z wywarem, w którym zanurza się kawałki mięsa, warzyw oraz makaron.

 

Sprzęt niezbędny do fondue

 

By przygotować fondue trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Na rynku można spotkać różne rodzaje fondue: elektryczne, żeliwne czy nawet ceramiczne. Do zestawu dołączone są specjalne patyczki, na które nadziewa się kąski, które następnie maczamy w serze. 

 

Przepis  na serowe fondue


Składniki:

  • wino białe - 150 ml
  • ząbek czosnku - 1 szt.  
  • gałka muszkatołowa mielona - 1/3 łyżeczki 
  • mąka kukurydziana - 1,5 łyżki 
  • pieprz biały - 1,5 łyżeczki 
  • 250g serów - idealnie pasuje Gruyer, ale sprawdzi się też Ementaler czy Cheddar np:- 150g sera Gruyer ,100g sera Cuore Di Vino 

 

Do serwowania:

  • bagietka - 1 szt.
  • cukinia - 1 sztuka 
  • winogrona jasne - 100 g 
  • wędliny dojrzewające - 200g np. 
  • pikle 
  • ziemniaki - 4 duże bądź 8 małych
  • masło - 100g 
  • wytrawne białe wino 

 

Przygotowanie dodatków:

 

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj i osusz. Jeśli skórka ziemniaka jest chropowata najlepiej przy myciu użyć szczoteczki, aby wymieść całą ziemię. Ziemniaki  należy ułożyć na sporych arkuszach folii aluminiowej – każdy na osobnym arkuszu. Każdego ziemniaka posypać sporą szczyptą soli i dodać płaską łyżkę masła. Tak przygotowane ziemniaki szczelnie zawinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez 40-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. 
  2. Cukinię pokrój w talarki. Dopraw tak jak lubisz i skrop oliwą. Piecz na blaszce w piekarniku około 10-15  minut, aż cukinia będzie miękka, a jednocześnie jędrna. 
  3. Bagietkę kroimy w sporą kostkę
  4. Do miseczek kładziemy wybrane pikle i oliwki
  5. Kawałki wędliny rolujemy i kładziemy na talerzyku

 

Przygotowanie Fondue:

1. Wino przelewamy do naczynia do fondue.

2. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.

3. Sery trzemy na tarce i mieszamy z mąką.

4. Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając.

5. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy biały, mielony pieprz i gałkę muszkatołową.

6. Zmniejszamy temperaturę do minimum.

 

 

Smacznego!!!!!!!!!!!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium