
Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na to danie. Podstawą dobrego fondue są wysokiej jakości składniki, a zwłaszcza bardzo dobre sery. Warto też zwrócić uwagę na dodatki oraz wino, którego użyjemy zarówno do przygotowania potrawy, jak i do popijania naszej serowej uczty. Poznaj przepis na najlepsze Fondue, które z powodzeniem zrobisz w domowym zaciszu.
Krótka historia fondue
Istnieje teoria, że na długo zanim Szwajcarzy zaczęli wyrabiać sery, pomysł na potrawę z rozpuszczonymi serami i winem kultywowali starożytni Grecy. W “Iliadzie” Homera pojawia się nawet informacja o mieszance sera koziego, wina i mąki. Jednak tradycyjne fondue to zdecydowanie potrawa Szwajcarska.
Słowo”fondue” jako nazwa dania po raz pierwszy pojawiło się w 1735 roku za sprawą Vincenta La Chapelle , szefa kuchni znad Loary, w dziele “Cuisnier moderne”. Była to początkowo potrawa serwowana głównie hiszpańskiej i portugalskiej arystokracji.
Pierwotny pomysł przyszedł z gór i pojawił się dużo wcześniej niż w przepisie La Chapelle. Prawdopodobnie to alpejscy farmerzy żyjący z produkcji serów jako pierwsi wpadli na pomysł roztopienia stwardniałego, zleżałego sera w garnku z winem. Szczególnie zimą rodziny z lubością ogrzewały się przy ogniu, jedząc kaloryczną potrawę, maczając pieczywo w niepierwszej świeżości już serze.
Co ciekawe to tanie danie dla wiejskiej ludności, przygotowane ze skrawków, było prawdziwym przysmakiem arystokracji . Ci jednak nie topili resztek serów, a raczyli się droższymi typu Gruyere.
Ewolucja fondue
Fondue na przestrzeni lat ewaluowało. Miało swoje złote okresy, jak i nieco gorsze. Podupadło na popularności w momencie kiedy zaczęto do sera dodawać masę jajeczną. Fala popularności wróciła dopierp w XX wieku, gdy Szwajcarski Związek Sera ogłosił fondue potrawą narodową. Zaczęto dodawać do sera białe wino, a także wiśniowe brandy, gałkę muszkatołową, a nawet musztardę. Również poszerzono wachlarz dodatków sugerowanych do podawania tego pysznego dania. Zaproponowano oprócz świeżej bagietki również kawałki mięsa, ziemniaki, owoce, czy pikle. W takiej też formie potrawa przetrwała do dziś.
Wśród samych Szwajcarów jest to popularny rodzinny przysmak podawany przede wszystkim w dni wolne od pracy – gdy człowiek ma czas na uczty i cieszeniesię towarzystwem. Do fondue bardzo często serwuje się gorącą herbatę, która ma ułatwić trawienie tej dość ciężkiej potrawy. Jednak zwykle w czasie biesiady nie może zabraknąć też alkoholu. Najczęściej wybierane jest wytrawne białe wino o wyższym poziomie kwasowości.
Alternatywne rodzaje fondue
Tradycyjne fondue to oczywiście rozpuszczone sery z winem. Ale obecnie można puścić wodze fantazji. Na przestrzeni lat wymyślono co najmniej kilka odmian fondue, które cieszą się sporą popularnością.
Wyróżniamy:
- Fondue burgundzkie – lżejsza francuskaj wersja dania, w której surowe kawałki wołowiny zanurza się w kociołku z rozgrzanym olejem, a następnie moczy w wybranych dipach.
- Fondue czekoladowe – słodka wersja fondue, szczególnie lubiana przez najmłodszych, która polega na połączeniu słodkiej śmietanki z czekoladą. W stopionej masie macza się następnie kawałki owoców, bądź pianki.
- Fondue azjatyckie – (hot pot/shabu shabu) obejmujące kociołek z wywarem, w którym zanurza się kawałki mięsa, warzyw oraz makaron.
Sprzęt niezbędny do fondue
By przygotować fondue trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Na rynku można spotkać różne rodzaje fondue: elektryczne, żeliwne czy nawet ceramiczne. Do zestawu dołączone są specjalne patyczki, na które nadziewa się kąski, które następnie maczamy w serze.
Przepis na serowe fondue
Składniki:
- wino białe - 150 ml
- ząbek czosnku - 1 szt.
- gałka muszkatołowa mielona - 1/3 łyżeczki
- mąka kukurydziana - 1,5 łyżki
- pieprz biały - 1,5 łyżeczki
- 250g serów - idealnie pasuje Gruyer, ale sprawdzi się też Ementaler czy Cheddar np:- 150g sera Gruyer ,100g sera Cuore Di Vino
Do serwowania:
- bagietka - 1 szt.
- cukinia - 1 sztuka
- winogrona jasne - 100 g
- wędliny dojrzewające - 200g np.
- pikle
- ziemniaki - 4 duże bądź 8 małych
- masło - 100g
- wytrawne białe wino
Przygotowanie dodatków:
- Ziemniaki bardzo dokładnie umyj i osusz. Jeśli skórka ziemniaka jest chropowata najlepiej przy myciu użyć szczoteczki, aby wymieść całą ziemię. Ziemniaki należy ułożyć na sporych arkuszach folii aluminiowej – każdy na osobnym arkuszu. Każdego ziemniaka posypać sporą szczyptą soli i dodać płaską łyżkę masła. Tak przygotowane ziemniaki szczelnie zawinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez 40-50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.
- Cukinię pokrój w talarki. Dopraw tak jak lubisz i skrop oliwą. Piecz na blaszce w piekarniku około 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka, a jednocześnie jędrna.
- Bagietkę kroimy w sporą kostkę
- Do miseczek kładziemy wybrane pikle i oliwki
- Kawałki wędliny rolujemy i kładziemy na talerzyku
Przygotowanie Fondue:
1. Wino przelewamy do naczynia do fondue.
2. Do wina dodajemy zgnieciony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
3. Sery trzemy na tarce i mieszamy z mąką.
4. Gdy wino zacznie się gotować partiami dodajemy ser, cały czas mieszając.
5. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy biały, mielony pieprz i gałkę muszkatołową.
6. Zmniejszamy temperaturę do minimum.
Smacznego!!!!!!!!!!!