0%

 

Jak wygląda produkcja prawdziwego szampana? 

Do produkcji oryginalnego szampana wykorzystywane są wyłącznie winogrona uprawianych na kredowych glebach Szampanii, najbardziej wysuniętego na północ regionu winiarskiego Francji, około godziny jazdy na wschód od Paryża. W produkcji prawdziwego szampana używane są tylko trzy odmiany winorośli: ChardonnayPinot Noir i Pinot Meunier. Co ciekawe, jak na wino, które jest białe, w rzeczywistości jest ono wytwarzane głównie z czarnych winogron, jednak przez minimalny kontakt skórki z sokiem gronowym, powstaje charakterystyczna barwa szlachetnego trunku. W kolejnych wpisach na blogu - etapy produkcji szampana.

Elegancki trunek o wyjątkowym smaku 

Szampan pochodzący z Francji oferuje różne poziomy słodyczy, jednak większość produktów dostępnych na rynku oferuje stopień wytrawności zwany Brut - charakteryzuje go duża kwasowość. W nutach często dominują aromaty cytrusów i zielonych owoców, a także aromaty wynikające z dojrzewania na tzw. osadzie (martwe komórki drożdży), takie jak brioszka i migdał. Podczas gdy charakterystyczna musująca struktura wina jest oczywista, szampan często emanuje kremowym posmakiem wraz z delikatnym i eleganckim musem. Za sprawą swojego wyjątkowego smaku jest idealnym uzupełnieniem podniosłych wydarzeń.  

moet 

Francuski szampan - jak powstają bąbelki?  

Dojrzewanie szampana to długotrwały proces. Wyjątkowe bąbelki szampana powstają w butelce proces, gdy wino przechodzi proces wtórnej fermentacji. Odbywa się to poprzez dodanie niewielkiej ilości drożdży i cukru do butelki. Obecny w niej dwutlenek węgla inicjuje musowania lub nasycenia dwutlenkiem węgla. Każda część procedury jest pracochłonna, co zwiększa koszt wytworzenia w ten sposób wina musującego. Pierwsze spotkanie ze smakiem prawdziwego szampana staje się wyjątkowym doznaniem, który zapamiętamy na długo. Doznania smakowe, płynące z jego degustacji nabierają głęboki dzięki delikatnemu uwalnianiu się gazu. Bąbelki utrzymują się na języku i podbijają doznania płynące z picia szampana. Szampan zyskuje bąbelki w całkowicie naturalny sposób. Podczas okresu dojrzewania w temperaturze od 3 do 5 °C trwającego minimum 24 miesiące nasycony dwutlenkiem węgla trunek zyskuje charakterystyczne bąbelki.   

Bąbelki - oferta najlepszych domów szampańskich w Deli2.pl

Czy każde wino musujące to szampan?  

Każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące można uznać za szampana. Śmiało możemy stwierdzić, że oryginalny szampan to najbardziej luksusowe wydanie wina musującego. Podobnie jak Prosecco czy Cava, Szampan zawiera znaczne ilości dwutlenku węgla, co sprawia, że jest musujący. Proces ten jest znany jako Méthod Champenoise jest uważany za najbardziej szlachetny sposób wytwarzania wina musującego. 

  

Co wpływa na cenę szampana?  

Istnieje kilka powodów, dla których szampan ma wyższą średnią cenę detaliczną niż jakikolwiek inny rodzaj wina musującego. Pierwsza to koszt winogron z konkretnych szczepów. Wysokie ryzyko wystąpienia mrozu, a czasem surowych warunków pogodowych w regionie może wpłynąć na plony, co z kolei wpływa na ceny winogron. Winogrona muszą zostać zebrane ręcznie, ponieważ używanie maszyn jest prawnie zabronione. To dodatkowo wpływa na wyższe ceny zakupu oryginalnego szampana produkowanego w Szampanii. Ponadto proces wtórnej fermentacji wymaga setek godzin pracy fizycznej i lat dojrzewania. Wieloetapowy, żmudny proces produkcyjny oryginalnego szampana ściśle przekłada się na jego ceny.  

  

Dziesiątki rodzajów oryginalnego szampana, produkowanego przez najlepsze marki kupisz bez wychodzenia z domu. Szampan w ofercie Deli2.pl - zapraszamy do degustacji wina musującego o luksusowym rodowodzie, który świetnie łączy się z kawiorem, serami i owocami.