
Czasem nachodzi nas ochota na proste, szybkie ale niezwykle smaczne jedzenie. Z pomocą może przyjść wówczas zapiekanka: ziemniaczana, ryżowa, bądź makaronowa. My dziś przedstawiamy wersję kartoflaną z bogactwem mięs. Idealna, by posilić się po zimowym spacerze lub śnieżnych szaleństwach na stoku narciarskim.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500g kiełbasy
- 300g boczku
- 200g parówek
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 300g sera żółtego
- 10 łyżek keczupu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- sól, pieprz, ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. W tym czasie kroimy pieczarki, cebulę, parówki, kiełbasę i boczek w kostkę. Podsmażamy na patalni na złoto. Ścieramy ser na tarce. Mieszamy keczup z jogurtem. Ziemniaki kroimy na talarki i połowę porcji kładziemy na spodzie naczynia żaroodpornego. Wykładamy na nie połowę masy cebulowo-pieczarkowo-mięsnej, rozsmarowujemy połowę sosu keczupowo-jogurtowego i posypujemy serem. Następnie ponownie wykładamy ziemniaki, cebulę, pieczarki i mięsa, smarujemy pozostałą częścią sosu i posypujemy obficie serem. Pieczemy w piekarniku przez kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni, bądź do zarumienienia sera.
Prosty i przepyszny, bardzo sycący posiłek gotowy w mgnieniu oka!