Produkt dodany do koszyka
Owoce morza
Owoce morza są różnorodne, pozwalają zapomnieć o kulinarnej nudzie i stanowią bazę dla wielu dań. Warto włączyć je do swojej diety ze względu na prozdrowotne właściwości i dużą dawkę białka.
OWOCE MORZA – RYBY, HOMARY, MAŁŻE I WIELE INNYCH
Owoce morza są różnorodne, pozwalają zapomnieć o kulinarnej nudzie i stanowią bazę dla wielu dań. Warto włączyć je do swojej diety ze względu na prozdrowotne właściwości i dużą dawkę białka. Trzy główne grupy owoców morza to:
- skorupiaki – np. krewetki,
- małże – ostrygi, mule oraz małże św. Jakuba,
- głowonogi – ośmiornice i kalmary.
OWOCE MORZA TO SOLIDNE ŹRÓDŁO DOBRZE PRZYSWAJALNEGO BIAŁKA I NISKA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA OWOCÓW MORZA
Owoce morza nie wymagają długiej obróbki termicznej. Można je gotować, piec, smażyć i grillować, a niektóre (np. ostrygi) nadają się do jedzenia na surowo.
Dodatkowe informacje:
Ryby i owoce morza najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach. Świeże produkty mają woń morza i wodorostów. Ich łuski i pancerze ściśle przywierają do skóry, a mięso jest jędrne i sprężyste. Ryby i owoce morza najlepiej zjadać w dniu zakupu.
NAJLEPSZE DANIA Z OWOCÓW MORZA, DO KTÓRYCH SKŁADNIKI ZAKUPISZ W DELI2.PL:
Do owoców morza pasują: czosnek, cytryna, natka pietruszki, chili, szafran, rozmaryn i tymianek. Najsmaczniejsze potrawy z owocami morza to:
- sałatki,
- zupy,
- makarony,
- paella.
Zobacz również inne ryby w naszych delikatesach: